علیرضا باغی شنی در گفتوگو با خبرنگار سینما صبا درباره ساخت مستند «نفس» که محصول مرکز گسترش است، گفت: موضوع این مستند درباره مبارزه با سقط جنین است و ما یک گروه مردمی را در شهرستان نیشابور پیدا کردیم که با پیشنهاد یک زن ماما شروع به فعالیت کرده است. این زن وقتی در فضای درمانی شهرستان متوجه میشود که آمار سقط بچههای سالم خیلی زیاد شده است، تصمیم میگیرد ایده شکل گیری این گروه را مطرح کند. مقصود ما در مستند «نفس» سقط پزشکی نیست. به طور کلی دو نوع سقط داریم، اول سقطهای پزشکی است که پزشک تشخص میدهد بچه باید سقط شود و به شکل قانونی سقطش انجام میشود.
او ادامه داد: مورد دوم سقطهای غیر پزشکی است؛ خانوادههایی هستند که فرزندشان سالم است و مثلا به این دلیل که فرزند چهارمشان است یا دختر است، میخواهند سقط انجام دهند. بنابراین خانم ماما وقتی میبیند که این نمونهها زیاد شده است، تصمیم میگیرد یک اتفاقی را رقم بزند. او با همکاری چند نفر از ماماها و امامزادهای که در شهرستان است، یک مرکزی را تاسیس میکنند و تا به حال توانستهاند بیش از ۳۰۰ و خردهای جنین را که قرار بوده از بین بروند، نجات دهند و الان این بچهها در آغوش خانوادهشان هستند و خانوادهها هم خیلی خوشحال هستند که توانستهاند بچههایشان را زنده نگه دارند.
باغی شنی گفت: حدود ۹۵ درصد از تصویربرداری ما در شهرستان نیشابور بود و بخش کمی هم در مشهد و روستاهای اطراف شهرستان نیشابور انجام شد.
او توضیح داد: یکی از موضوعات اصلی کشور ما بحث جمعیت است و کلی برنامهریزی انجام میشود و هزینه صرف میشود تا خانوادهها ترغیب شوند که فرزند بیشتری بیاورند. موضوع مستند «نفس» علاوه بر اینکه به این قضیه کمک میکند، یک موضوع کاملا انسانی را هم مطرح میکند. یعنی مخاطب با فرزندان و بچههایی مواجه میشود که توسط پدر و مادران میمیرند. پدر و مادرهایی به قاتل تبدیل میشوند که جانشان را هم برای بچههایشان فدا میکنند. بچههایی که ۴ یا ۵ ماه دیگر میتوانند یک انسان کامل شوند. اما متاسفانه روزی هزاران نفر از آنها به این شکل از بین میروند. «نفس» به دلیل اینکه یک روند داستانی دارد و خود شخصیت مستند یک درگیری ذهنی دارد، میتواند کاملا برای مخاطب جذابیت ایجاد کند و فضای مستند هم کاملا انسانی و حسی است. همچنین موضوعی را مطرح میکند که خانوادههای ایرانی یا خودشان یا بستگانشان با آن مواجه هستند و به این دلیل میتوانند با این مستند همذاتپنداری کنند.
این کارگردان در پایان گفت: جشنواره «سینماحقیقت» دورهمی مستندسازان سراسر کشور است. یعنی خیلی از مستندسازان وقتی مستندشان را میسازند اولین اکران و رونمایی را در این جشنواره میگذارند. طبیعتا مستندهایی که انتخاب میشوند از بین ۷۰۰ یا ۸۰۰ اثر و مستندهای مطرحی هستند. دورهمی، مستندهای حرفهای و اتفاقاتی که در جشنواه رقم میخورد، خیلی اهمیت دارد. من چهار دوره در جشنواره سینماحقیقت حضور داشتم و سعی کردم مستندها را ببینم، چراکه دیدنشان کلاس درس محسوب میشود و نمونهها و سلیقههای مختلف میتواند آموزنده باشد. همچنین در کارگاهها، لابی و سالنهای سینما مستندسازان را میبینیم و درمورد پروژههای آینده با هم صحبت میکنیم. مثلا خیلی از مستندهایی که ساختهام و همچنین «نفس» به این شکل بودند که ایدههای اولیهشان از جشنوارههای قبلی «سینماحقیقت» به وجود آمده است. اینطور که با چند نفر صحبت کردهام یا مستندی دیدم که ایده جدیدی برایم به همراه داشته و باعث شده است مستند جدیدم را بسازم. از این جهت جشنواره خیلی میتواند به ارتقای مستندسازی در ایران کمک کند.
عوامل مستند «نفس» که محصول مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است، عبارتند از: نویسنده، تهیهکننده و کارگردان: علیرضا باغی شنی، تصویربردار: علیمحمد خانیکی، صدابردار: حسن بلالی، صداگذار: سلمان ابوذر، اصلاح رنگ: علیاصغر نوروزی.
«نفس» متقاضی حضور در جشنواره «سینماحقیقت» است. هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» از ۲۷ آذر تا ۲ دی ۱۴۰۲ به دبیری محمد حمیدی مقدم در پردیس چارسو برگزار میشود.
There are no comments yet