مرتضی رحیمی در گفتوگو با خبرنگار سینما صبا گفت: دو روز گذشته فیلم «آن دو» در جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان به نمایش درآمد و خوشبختانه هم داوران نوجوان و هم اغلب تماشاگران نسبت به آن نظر مثبت داشتند.
او ادامه داد: در نشست خبری فیلم هم پرسشهایی که راجع به ساختار و درونمایه فیلم مطرح شد، نشان از آن دارد فیلم خوب دیده شده و ارزشهای جاری در آن مغفول نمانده است. دانش آموزان دختر و پسر، مردم و اهالی رسانه فیلم را پسندیده اند و جو ایجاد شده نسبت به فیلم بسیار مثبت بود.
این فیلمساز افزود: اهمیت این استقبال وقتی بیشتر میشود که بدانیم مضمون فیلم راجع به شهید ظفر خالدی است که به عنوان یکی از سه شهید شاخص سال ۱۴۰۳ معرفی شده است. او یکی از خردسالترین شهدای کشور است که روز ۲۳ خرداد ۱۳۶۱، همزمان با ماه رمضان در منطقه عملیاتی شلمچه به همراه برادر بزرگتر خود خدارحم، در آغوش یکدیگر به شهادت رسیدند. بهویژه که در شرایط امنیتی خاص این روزهای کشور عزیزمان و لزوم توجه به مفهوم عمیق «مقاومت»، به عنوان یکی از نکات مهم روایت فیلم «آن دو»، بسیار امیدوارم فیلم به حق خودش در جشنواره کودک امسال برسد.
رحیمی گفت: با توجه به اسامی داوران و شناختی که از آنان داریم، چهرههای موجه و خوشفکری برای داوری آثار این دوره گزینش شدهاند. همانطور که انتظار میرود، قطعاً این داوران، منصفانه فیلم ما و البته بقیه آثار را قضاوت میکنند و اطمینان دارم آرایشان برای انتخاب بهترینها در رشتههای مختلف، در جهت انتخاب شایستهترینها خواهد بود.
او در ادامه این گفتوگو با اشاره به درونمایه فیلم به صبا گفت: قصه «آن دو» برگرفته از زندگینامه برادران شهید خالدی (خدارحم ۲۱ ساله و ظفر ۱۲ ساله) است که از قوم بختیاری و اهل شهرستان لردگان هستند. ایده ساخت فیلم از آنجا شکل گرفت که دنبال سوژه ای با محوریت یک نوجوان اصالتاً لر و قهرمان بودم که برای نوجوانان امروزی الگویی واقعی و قابل باور باشد. از طرف آقای فتاحی کارشناس بنیاد شهید استان چهارمحال و بختیاری، پیشنهاد ساخت فیلم زندگی شهید ظفر خالدی مطرح شد و پس از انجام تحقیقات و ایجاد شناخت و با توجه به رشادت آن عزیز و خانواده قهرمانش، پروژه را پذیرفتم. خوشبختانه اخیراً هم شهید ظفر خالدی که زندگی او دستمایه درام فیلم قرار گرفته، به عنوان یکی از سه شهید شاخص سال ۱۴۰۳ معرفی شده است. او یکی از خردسالترین شهدای کشور است که روز ۲۳ خرداد ۱۳۶۱، همزمان با ماه رمضان در منطقه عملیاتی شلمچه به همراه برادر بزرگتر خود خدارحم، در آغوش یکدیگر به شهادت رسیدند.
رحیمی در پاسخ به اینکه چرا در فیلم هایی که ساخته، علاقه وافر به قوم گرایی و ایل بختیاری بهشدت مشهود و پررنگ است، توضیح داد: در این باره لفظ علاقه وافر را می پذیرم، اما با قوم گرایی موافق نیستم. این روند فقط یک ادای دین به ایل و تبار خودم است، چون احساس می کنم قوم لر و بختیاری در صنعت سینما و تلویزیون مظلوم واقع شده و علیرغم اینکه بیش از یک پنجم جمعیت کشور را شامل می شوند و فرهنگ غنی ای که از آن برخوردارند، به ندرت فیلم و سریالی درباره آنان ساخته می شود. من سعی کرده ام همیشه اصالتم را حفظ کنم و با استفاده از گویش، لباس، موسیقی، شعر و … خودم را در فرهنگ بختیاری غرق کرده ام و سعی کردم طی این سالها فیلم و سریال سازی، از آن دور نشوم و با شناختی که از این فرهنگ دارم، خیلی در دراماتیک کردن داستانها متمرکز هستم.
رحیمی درباره اینکه «آن دو» روایتی از دل جنگ است، اما به سینمای اجتماعی هم نقب می زند و او در ایجاد تعادل میان این دو فضا چطور عمل کرده، بیان کرد: جنگ هرگز به دور از خانواده و اجتماع نبوده. جنگ تحمیلی از شروع تا پایانش در دل اجتماع بود و مهمترین دلیل پیروزی رزمندگان، وجود خانواده هایی با گذشت، دلیر و قهرمان بود. من سعی کردم در «آن دو» بیشتر دغدغه خانواده ها و همچنین آسیب پذیری زنان و کودکان را در جنگ ها به تصویر بکشم.
تهیه کننده و بازیگر مینی سریال «تاراز»، درباره اهمیت سینمای کودک و اینکه کاراکترهای اصلی دو فیلم اخیر او در مقام کارگردان، «بَلیط» و «آن دو» هر دو کودک و نوجوان هستند و همچنین چالش های هدایت بازیگران کودک گفت: سینمای کودک بسیار برای من مهم است؛ چون بهترین، بدترین و به یادماندنی ترین خاطراتم از دوران کودکی است و در واقع من در دوران کودکی ام مانده ام. با توجه به اینکه علاقه شدیدی به کودکان دارم و خودم صاحب سه پسر هستم، سعی میکنم برای کودکان کار بسازم. البته بیشتر، موضوعات مربوط به دهه های ۶۰ و ۷۰ را انتخاب می کنم، چون به نظرم دوران متفاوتی بود و کودکان متفاوتی در آن دوره پرورش پیدا کردند. هرچند متأسفانه سینمای کودک آن گونه که باید حمایت نمی شود و با ورود فضای مجازی و بازیهای رایانهای و همچنین فیلمهای انیمیشن، فیلم های داستانی رئال بهندرت مورد توجه کودکان قرار میگیرد. این مسئله هم نتیجه عدم مدیریت و برنامه ریزی است؛ حال آنکه ما کودکان و نوجوانان با استعدادی داریم که با کمی صبوری و درک کردن روحیات شان می شود به خوبی آنان را هدایت کرد، هرچند مرارت های خودش را دارد، اما قطعاً شدنی است.
رحیمی که فیلم «هاوایی» را نیز اخیراً در مقام بازیگر روی پرده داشت، در این باره گفت: من از ۲۰ سال پیش با بازیگری فعالیت هنری ام را شروع کردم و بعد به دلایلی، تهیه کنندگی و کارگردانی را هم تجربه کردم. همیشه فکر می کردم بازیگری سخت ترین بخش سینماست، اما با کارگردانی کردن متوجه شدم که بار اصلی یک فیلم بر دوش کارگردان است. همیشه عاشق بازیگری بوده و هستم و اولویت من بازیگری است، اما سعی کردم در فیلمهایی که خودم کارگردان هستم، علیرغم اصرار دوستان بازی نکنم.
این فیلمساز در پایان گفت: هدف فیلم «آن دو» الگو سازی برای جوانان است و مفاهیمی عالی همچون قهرمان پروری، رشادت، شهامت، غیرت و جرآت ایرانی را به تصویر می کشد. مواردی که امروزه در بین جوانان و نوجوانان ما کمرنگ شده اند و مسئولان امر، اگر نگران آینده کشور و نسل جوان هستند، باید از فیلمهایی که قهرمانان آنها، کودک و نوجوان ایرانی هستند، حمایت کنند که امیدوارم بر این اساس، فیلم «آن دو» هم در مقطع مناسبی اکران شود.
«آن دو» اواسط پاییز پارسال در لوکیشن هایی چون بخشهای کوهستانی فلات مرکزی ایران، چهارمحال و بختیاری، آبادان، شهرک دفاع مقدس و … مقابل دوربین رفت و فریبا کوثری، علیرام نورایی، قدرت الله ایزدی، مالک حدپور سراج، آوا دارویت، اسرافیل علمداری، محمدرضا ژاله و … امیررضا فرامرزی در آن بازی داشتهاند.
پگاه زارعی
There are no comments yet