به گزارش صبا، فیلم مستند «سرکش» به کارگردانی سجاد سلیمانخانی در هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند حضور دارد و از شبکه مستند سیما پخش میشود.
سلیمانخانی درباره سوژه این فیلم مستند گفت: فیلم مستند «سرکش»، روایتی از مرهم یک کارآفرین و جهادگر بر زخم سیستان و بلوچستان است. این فیلم مستند، پرترهای از زندگی کارآفرین برتر، نخبه دانشگاهی و جهادگر نمونه «جواد یوسفی» است که با فعالیتهای جهادی و اقدامات محرومیتزدایی خود مرهمی بر زخمهای مردم استان سیستان و بلوچستان شده است.
وی با اشاره به اینکه فیلمش تلاش میکند تا بازنماییهای غلط از سیستان و بلوچستان را برطرف کند، گفت: معمولا به دلیل پیش زمینه غلط قبلی، انگارههای ذهنی مخاطبان در مورد سیستان و بلوچستان حول موضوعاتی مثل قاچاق سوخت، مواد مخدر و گروههای تکفیری میچرخد؛ اما دقت داشته باشید که سرزمین سیستان و بلوچستان در شاهنامه اهمیت زیادی دارد. سرزمینی دوست داشتنی که محل تولد و خیزش پهلوانان ایران زمین از جمله رستم است؛ ضمن اینکه سیستان و بلوچستان با فرهنگی غنی و مردمانی بردبار شناخته میشود، اما برخی از این مردمان غیور این استان بنا به دلایل عمدهی زیر ساختی، هنوز هم از فقر اقتصادی رنج میبرند. من برای حل این معضلات و پاک کردن چهره فقر از سر و روی سیستان و بلوچستان به وسع خودم این مستند را تولید کردم و معتقدم نه تنها همت مسئولان دولتی، بلکه تلاش مردم و نهادهای مردمی برای فقرزدایی و محرومیتزدایی لازم و ضروری است.
این فیلمساز مستند ضمن تاکید بر اهمیت کارآفرینی در مناطق محروم گفت: امروزه این مسئله آشکار شده که لازمهی رسیدن به توسعه، توجه به بخش روستایی به عنوان بخش پایه است. کارآفرینی به عنوان موتور توسعه، نقش مهمی در رشد اقتصادی کشورها و ایجاد فرصتهای شغلی دارد. با توجه به نقش کارآفرینی و سابقه درخشان کارآفرینان در توسعه کشورها و بسترسازی برای حمایت از کارآفرینان بهخصوص برای جوامع در حال توسعه اهمیت فراوانی دارد. با توجه به اینکه عمده جمعیت فقیر جهان در مناطق و بافتهای روستایی کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند، اشتغالزایی در مناطق محروم و روستایی بسیار اهمیت دارد. در عصر حاضر که با افزایش جمعیت جوامع و سازمانها به سرعت در حال گسترش و پیشرفت هستند، کارآفرینی در یک تعامل چند سویه یعنی هم در مفهوم ایجاد اشتغال و هم در مفهوم ایجاد تحول از راه نوآوریها و بهبود فرآیندها، به عنوان عامل کلیدی در رشد و توسعه اقتصادی به شدت مورد نیاز است. حتی میتوان بحث کارآفرینی را در عصر مدرن امروزی از اصلیترین و راهبردهای بنیادی هر کشور محسوب کرد.
او ضمن معرفی جواد یوسفی که سوژهی فیلم مستندش است، گفت: میخواهم به یکی از گفتههای شهید آوینی اشاره کنم؛ او میگفت: «هجرت مقدمهی جهاد است و مردان حق را سزاوار نیست که راهی جز این در پیش گیرند، مردان حق را سزاوار نیست که سر و سامان اختیار کنند و دل به حیات دنیا خوش کنند، آن گاه که حق در زمین مغفول است»؛ شاید باورش سخت باشد اما هنوز هستند مردمی که در این روزگار دل به مال دنیا و پست و مقام نبسته و راهی سرزمینهای محروم شدهاند، آنها صدای محرومان را شنیده، مرهمی برایشان پیچیده و تمام تلاششان این است که زخمشان را درمان کنند. یکی از این افراد که از دیار خود به همراه خانواده کوچ کرده، جواد یوسفی است. او ایدهپرداز و مجری طرح «حامی دامدار» کارآفرینی است که توانسته با نوآوری در نحوه تخصیص تسهیلات به مردم، انحراف تسهیلات را به صفر و بازدهی آن را به حداکثر برساند.
وی اضافه کرد: جواد یوسفی به دلیل دغدغههای شخصی، طرح «حامی دامدار» را که منجر به اشتغال ۳۰۰ نفر شده به روستاهای محروم سیستان و بلوچستان برده است و برای اجرای ایدهاش در اوج فعالیتهای گروهکهای تروریستی معاند و شخص عبدالمالک ریگی به همراه خانواده از تهران به زاهدان مهاجرت کرده است. شناخت استراتژیک از زیر و بم اقتصاد روستا، محصول تمرکز جدی او در منطقهی هدف بود. یوسفی معتقد بود که اقتصاد روستا در ذات خود مولد است و اگر روستاها شکل طبیعی خود را داشته باشد در هیچ امری نیازمند جایی خارج از جغرافیای خود نیست؛ از زمان مهاجرت آقای یوسفی به استان سیستان و بلوچستان بیش از یک دهه گذشته و تلاش زیادی را در این سالها برای پاک کردن گرد محرومیت از سر و صورت این استان کرده است. ما باید از این چهره بهره ببریم.
این فیلمساز مستند درباره وجه تمایز این فیلم گفت: سوژه مستند به کار تیمی و گروهی اعتقاد دارد، نه کار فردی؛ مشاغل خانوادگی راه میاندازد و از تربیت نسلی توانمند در آنجا غافل نیست. صرفا کار جهادی و عشق و خدمت به مردم دلیلی برای کوچ و مهاجرت از شهر به روستاهای محروم است. دل کندن از شغل و پست و مقامهای قبلی یک دلیل دارد و آن هم دغدغهمندی و حس مسئولیتی است که در برابر تک تک مردم کشور دارد.
او بیان کرد: یوسفی معتقد است پخش غذا، لوازم تحریر و لباس، فقط برای مدت کوتاهی میتواند مفید باشد. البته خانوادهای که یک پیرزن و پیرمرد از کار افتاده تشکیل شده، این کمکها بلامانع است، اما وقتی میبینید در خانوادهای چهار مرد جوان زندگی میکنند و همه بیکارند این کمکها نه تنها فایدهای ندارد، بلکه برعکس عمل میکند و تأثیرات بدی خواهد داشت. حرکت غلط نهادهای حمایتی به اقتصاد مقاومتی کمکی نمیکند؛ تمام کمکها باید هدفمند باشد، این مسئله چیزی است که قبل از ورود تخصصی او به منطقه مورد توجه قرار نمیگرفت. چون رویکردهای احساسی و مقطعی بعضی از مردم، به این محرومیتها دامن زده بود. اگر فقط پول یا بستههای حمایتی به فرد تعلق بگیرد، این کار آنها را مستقل نمیکند و باعث میشود دیگر در قبال کارشناسان دلسوز نباشند و در مجموع تولید و پرورش نیروی انسانی غایت یک کار است.
وی در پایان گفت: در پایان تقدیر و تشکر میکنم از همهی عوامل اجرایی و همینطور آقای علی استرابی که در معرفی سوژه به بنده کمک شایانی کردند و زمینه یک سفر ۲ هفتهای در ابتدای امر برای تحقیق و پژوهش جامع از سوژه را فراهم کردند تا یک اثری مبتنی بر پژوهش تهیه و تولید شود. این فیلم محصول گروه مستند بنیاد روایت فتح است.
مستند «سرکش» امشب دوشنبه ۲۱ آبان ماه ساعت ۲۱ از شبکه مستند سیما پخش میشود و بازپخشهای آن فردا سهشنبه ۲۲ آبان ماه ساعت ۹ صبح و ۲۴ است.
There are no comments yet