بخش دیگری از مسجد ۱۲۰۰ ساله شهر قدیم جیرفت در کاوش‌ها نمایان شد | پایگاه خبری صبا
امروز ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۰۴:۳۷

بخش دیگری از مسجد ۱۲۰۰ ساله شهر قدیم جیرفت در کاوش‌ها نمایان شد

سرپرست گروه کاوش شهر قدیم جیرفت (دقیانوس) گفت: بخش دیگری را در این محدوده پیدا کردیم که گسترش مسجد را نشان می‌دهد و حدود یک هزار مترمربع است اما احتمال می‌دهیم وسعت بیشتری هم داشته باشد.

به گزارش صبا، حمیده چوبک ضمن اشاره به این نکته که این یافته نشان می‌دهد مسجد به دلیل افزایش جمعیت بزرگ‌تر شده و گسترش پیدا کرده است، ادامه داد: یک محراب هم در کاوش های فعلی پیدا شده است و در حال ادامه کاوش برای پیدا کردن بقیه صحن هستیم.

شهر قدیم جیرفت که به دقیانوس نیز شهرت دارد مربوط به دوره اسلامی در دوران صفاریان و سلجوقیان و حدود یک هزار و ٢٠٠ سال پیش رونق داشته که سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

شهر قدیم جیرفت شامل ارگ، حمام و بازار، مسجد کوره‌های سفال پزی و گورستان است که تا سال ۱۳۹۶ تنها ۶ فصل کاوش در آن صورت گرفته و فروردین امسال هم فصل جدیدی از کاوش ها این بار در مسجد شهر آغاز شد.

مسجد شهر قدیم از مساجد ویژه در جنوب شرق و در واقع قدیمی ترین مسجد کشف شده در ممالک شرقی اسلام معرفی می شود.

این مسجد در قرن ٢ هجری به دستور یعقوب لیث صفاری دومین حاکم خاندان صفاریان ساخته شده است.

سرپرست گروه کاوش شهر قدیم جیرفت اضافه کرد: قسمت اولیه مسجد در دوره صفاریان و قرن سوم هجری ساخته شده است و در دوره سلجوقی تغییراتی پیدا می‌کند از جمله تزیینات آجری و گچبری بسیار ارزشمند و کتیبه به آن اضافه می‌شود.

وی بیان کرد: قبل از حمله غزها به شهر این مسجد توسعه پیدا کرده و شبستان و محراب دیگری علاوه بر ۲ محراب قبلی ایجاد شده است.

سرپرست گروه کاوش شهر قدیم جیرفت افزود: کاوش‌ها را تا شنبه ادامه می‌دهیم تا شبستان و صحن و دیوار محدوده مسجد را پیدا کنیم.

وی یادآور شد: هسته اصلی شهر کهن جیرفت ۱۲ کیلومتر است اما روستاها تا قلعه کوچک و قلعه ماران ادامه می‌یابد، بنابراین شهری بزرگ با روستاهای زیاد بوده است.

وی ضمن قدردانی از پژوهشگاه میراث فرهنگی و پژوهشکده باستان شناسی گفت: با همتی که نماینده مجلس و وزیر میراث فرهنگی داشته اند و بر ادامه این کاوش‌ها تاکید دارند امیدوارم که کاوش‌ها ادامه پیدا کند.

چوبک ادامه داد: در صورتی که کاوش‌ها ادامه پیدا کند، حفاظت و مرمت هم باید انجام شود بنابراین همین بخش‌های جدید مسجد که پیدا شده است باید مرمت شود، اگر مرمت نشود زیر خاک می‌رود، تخریب می‌شود و دیگر شرایط ثبت جهانی را نخواهد داشت.

وی تاکید کرد: حفاظت و مرمت در ادامه کاوش‌ها یک امر ضروری است که باید به آن توجه شود و اداره میراث فرهنگی استان کرمان در این زمینه همکاری دارد و امیدواریم امکانات مرمت اینجا را هرچه زودتر فراهم کند.

نشر اول: ایرنا

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است


آخرین اخبار

پربازدیدها