به گزارش صبا، هادی اللهیاری ضمن بیان اینکه از مجموع ۱۱ پل تاریخی بر فراز بستر زاینده رود، پنج مورد شامل «پل اُورگان» در چادگان، «سی و سه پل»، «پل خواجو» و «پل شهرستان» در اصفهان و «پل ورزنه» با همکاری گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مرمت شد، گفت: مرمت کامل پشت بام ضلع شرقی سیوسه پل تاریخی به اتمام رسیده و هم اکنون مرمت ضلع غربی نیز بهصورت موردی و موضعی آغاز شده است.
به گفته مسوول پایش پلهای تاریخی اصفهان در اواخر زمستان سال پیش، دربهای تخریبشده سیوسه پل که باعث ایجاد منظرهای نامناسب شده بودند، تعویض شد.
اللهیاری افزود: در جریان پایش سی و سه پل، آسیبهای وارده به جانپناهها و سیم بکسلها شناسایی، مرمت و تقویت شدند.
به گفته وی سال گذشته برای مرمت سیوسه پل مبلغ ۲۰ میلیارد ریال هزینه شد.
وی اضافه کرد: همچنین آسیبهای ناشی از عبور کابلهای برق از روی پشت بام ضلع غربی سیوسه پل، موجب بروز صدماتی به بنا شده بود که مرمت آنها آغاز شده است.
اللهیاری اظهار داشت: عبور کابلهای برق طی سالهای گذشته بدون هماهنگی با اداره کل میراث فرهنگی، موجب مسدود شدن ناودانها شده که در فصل بارندگی میتواند تهدیدی جدی برای بناهای تاریخی باشد.
وی افزود: این وضعیت نهتنها در سیوسه پل بلکه در پل خواجو نیز مشاهده میشود که نیازمند تهیه طرح جامع و تامین اعتبار جهت حذف اصولی آنهاست.
اللهیاری با تاکید بر ضرورت نورپردازی اصولی پلها برای جلوگیری از آسیب، تصریح کرد: برخلاف مرمت یکپارچه پشت بام ضلع شرقی، مرمت در ضلع غربی بهصورت موردی و با استفاده از مصالح سنتی و همگون انجام میشود.
اللهیاری با بیان اینکه مرمتهای صورتگرفته در پلهای خواجو، شهرستان و سیوسه پل بخشی از برنامههای حفاظتی و مرمتی استان بوده گفت: در نیمه اول سال پایش پلها هر ۲ ماه یکبار انجام و در نیمه دوم سال بهصورت ماهانه صورت میگیرد.
پلهای تاریخی بر فراز زاینده رود یکی از جاذبههای گردشگری اصفهان است.
پلهای «مارنان»، «جویی»، «سی و سه پل»، «خواجو » و «شهرستان» در محدوده شهر اصفهان قرار دارند.
«سی و سه پل» طولانیترین پل تاریخی اصفهان و بزرگترین بنای روی آب در ایران شمرده میشود.
عدد ۳۳ تعداد طاقهایی است که طبقه اول پل را تشکیل میدهد و طبقه دوم دارای مسیر عابر پیاده با دیوارها و رواقهایی است که برخی از آنها به فضای باز گشوده میشود.
نشر اول: ایرنا
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است