یونس بهرامی/صبا: بحثها سر این همه افزایش قیمت بیسابقه داغ است و خصوصا اینکه چرا بازیهای دیجیتالی که بدون دیسک و جابهجایی با کامیون عرضه میشوند و درگیر تعرفهها هم نیستند باید مشمول این افزایش قیمت باشند؟
تحلیلگر نیکو پارتنرز، دنیل احمد، میگوید: تاثیر تعرفهها روی بازیهای دیجیتالی «مستقیم» نیست ولی خود ناشران به دلایل مختلفی تصمیم به افزایش قیمت میگیرند. اول اینکه افزایش قیمت یک محصول دیجیتالی باعث جبران مخارج بالای سایر بخشهای شرکت میشود. دوم اینکه ناشر ممکن است فقط برای هماهنگی با نسخهی فیزیکیْ نسخهی دیجیتالی را هم افزایش قیمت دهد.
به علاوهی اینکه هزینهی ساخت بازیها افزایش پیدا کرده و ناشران فکر میکنند مردم هم اعتراضی به این افزایش قیمتها نخواهند کرد. در آخر، بهنظر احمد، بعضی از ناشران «صرفا چون زورشان میرسد» قیمت بازیهای دیجیتالی را بالا میبرند.
اوایل امسال نینتندو اعلام کرد ماریو کارت ورلد هشتاد دلار است، فرقی هم نمیکند نسخهی دیجیتالیاش را بخرید یا فیزیکی. البته همهی بازیهای نینتندو اینقدر گرانقیمت نیستند، و مثلا دانکی کونگ بانانزا هفتاد دلار است.
مایکروسافت در یکم می اعلام کرد قیمت بعضی بازیها را تا هشتاد دلار بالا میبرد، و ایضا قیمت خود کنسولهایش را هم بالاتر برد (همین حالا یکی از نسخههای ایکس باکس سریز ایکس از پلیاستیشن ۵ پرو هم گرانتر تمام میشود). مایکروسافت هنوز فهرست بازیهای هشتاد دلاری را منتشر نکرده اما اطمینان خاطر داده قیمت سرویس گیم پس ثابت میماند.
حالا خیلیها چشم در راهاند که آیا سونی هم تحت تاثیر این اقدامات جسور شده و قیمت کنسول و بازیهایش را بالا خواهد برد؟
بازیهای طراز اول (AAA) سالها با قیمت ۶۰ دلار فروخته میشدند و اولین کسی که با افزایش قیمتْ سنتشکنی کرد کمپانی تیکتو بود که قیمت بعضی از بازیهایش را ۱۰ دلار بالا برد. گفت قیمت از این پایینتر نخواهد آمد و خیلی زود باقی هم به تقلید از این کمپانی قیمت بازیها را بالا بردند. بنا به گفتهی یکی از تحلیلگران چه بسا تیک تو برای جیتیای ۶ قیمت ۱۰۰ دلاری را اعلام کند (اما هنوز تیکتو در این مورد چیزی اعلام نکرده).
برای مقایسه، جیتیای ۵ در ۲۰۱۳ با قیمت ۶۰ دلار عرضه شد. با احتساب تورم، در سال ۲۰۲۵ قیمتش میشد ۸۲ دلار.
مایکروسافت دربارهی علت افزایش قیمت محصولاتش تقریبا ساکت بوده، البته اگر شرایط بازار جهانی و افزایش هزینههایی که همه میدانیم را فاکتور بگیریم. شاید به تعرفههای جدید ترامپ هم ربط داشته باشد که باعث تاخیر پیشفروش سوییچ ۲ و افزایش قیمت سایر محصولات شد.
بااینحال طبق گزارشات مایکروسافت در این مدت از نظر سودآوری چیزی کموکسر نداشته و فقط در سه ماه گذشته ۷۰ میلیارد دلار درآمد داشت به اضافهی ۲۵.۸ میلیارد دلار هم سود مازاد.