یونس بهرامی/ صبا؛ این فیلم که در سال ۱۹۷۷ و در دوران حکومت نظامی در برزیل میگذرد، با بازی واگنر مورا (بازیگر سریالهای Narco و Dope Thief) به موضوعاتی چون سرکوب سیاسی، اخلاق و مقاومت میپردازد. مندونسا فیلیو که پیشتر با فیلمهای تحسینشده Aquarius و Bacurau در بخش مسابقه اصلی کن حضور یافته بود، با این اثر نیز به بررسی ژرف و تحسینشدهاش از جامعه و سیاست در برزیل ادامه میدهد.
پیتر دِبروژ از طرف مجله ورایتی این فیلم را یک «تریلر عالی دهه هفتادی» و یک «درام تاریخی خیرهکننده» توصیف کرده است.
در بیانیه هیئت داوران فیپرشی درباره فیلم آمده است: «فیلمی رمانگونه و حماسی را انتخاب کردیم که انواع و اقسام عناصر را در آن میتوان دید؛ فیلمی که به انحراف، طنز، شخصیتپردازیهای ماهرانه و جزییاتپردازی اجازه حضور میدهد تا زمان و دورهی خاصی را شبیهسازی کند، و داستانی غنی، عجیب و اذیتکننده از فساد و سرکوب را روایت نماید. فیلمیست که قواعد خودش را دارد، هم شخصی است و هم جهانشمول، و شما را به فضای برزیل تحت حکومت نظامی در سال ۱۹۷۷ و انسانهای خوبی که در بد دورهای زیست میکنند میبرد.»
«مامور مخفی» یک درام حماسی تقریبا سهساعته است و محصول مشترک کشورهای برزیل، فرانسه، آلمان و هلند محسوب میشود. MK2 Films فروش بینالمللی فیلم را بر عهده دارد و شرکت Neon بهتازگی حقوق پخشاش را در آمریکای شمالی خریده است.
از دیگر نامزدهای جایزه فیپرشی به فیلم «جوجهتیغی» (Urchin) نخستین تجربه کارگردانی هریس دیکینسون (که قبلا بازیگر بود) رسید که در بخش «نوعی نگاه» نمایش داده شد. دیکینسون، بازیگر دو بار نامزد جایزه بفتا، برای بازی در فیلمهایی چون Babygirl, Beach Rats و Triangle of Sadness شناخته میشود.
«جوجهتیغی» نگاهی تکاندهنده به زندگی مردی بیخانمان و درگیر اعتیاد به نام مایک است که برای واقعگرایی ملموس و عمق عاطفیاش تحسین شده. گای لاج از طرف ورایتی عملکرد فرانک دیلِین در نقش مایک را ستود و نوشت: «او شخصیتی پیچیده خلق میکند که هم آنقدری کاریزماتیک هست که ترحم و کمک بقیه را به خود جلب کند و هم آنقدر خلقوخویش بیثبات و خودتخریب است که این کمکها را پس میزند.»
هیئت داوران درباره فیلم چنین نوشت: «اولین فیلم این کارگردان در نگاهی عمیق و پیچیده به زندگی مردی بیخانمان و معتاد پرقدرت شروع میکند. نگاه صادقانه، اصیل و همگرایانهی کارگردان به چرخهی خودتخریبی این کاراکتر جای تشویق دارد.»
در میان فیلمهای برگزیدهی هفته منتقدان، کارگردانان و دیگر بخشهای موازی کن امسال، هیئت داوران فیپرشی همچنین از انیمیشن «ادیسه قاصدک» (Dandelion’s Odyssey) ساخته موموکو سِتو تقدیر ویژه کرد.
این انیمیشن بلند که محصول مشترک فرانسه و بلژیک است و توزیع بینالمللی آن بر عهده Indie Sales است، رویکرد تجربیاش به قصهگویی را با انیمیشن ترکیب کرده است. ستو با آثار کوتاه هنریاش از جمله فیلم «سیاره سیگما» (برنده جایزه فیلم کوتاه صوتی برلین ۲۰۱۵) شناخته میشود. ادیسه قاصدک قرار است در ماه ژوئن در جشنواره انسی نیز در بخش رقابتی به نمایش درآید.
هیئت داوران فیپرشی در بیانیهای گفتند: «در این روزگار عجیب و خطرناک، باور داریم مهمترین کارْ یافتن معنا در انتخابهاست و اینکه بگذاریم فیلمهایی که جوهرهی سینما را احیا میکنند در اینجا نقش داشته باشند. این فیلم را بهخاطر ترکیب تکنیکهای انیمیشنی (ترکیب سبکهای کلاسیک و مدرن)، کیفیت تدوین، و قدرت پیامش درباره عشق، رستگاری و دوستی در سختترین شرایط، شایستهی تقدیر میدانیم. این فیلم پیامی جهانیست درباره پیروزی زندگی بر مرگ.»
هیئت داوران فیپرشی امسال در جشنواره کن با ریاست سی. جی. جانسون منتقد استرالیایی تشکیل شده بود و اعضای آن عبارت بودند از: ماریانا هریستوا (بلغارستان)، لوران دلمس (فرانسه)، اوا نورپ ردفال (دانمارک)، میشل گنم (فرانسه)، حسام فهمی (مصر)، یوانیس روزایوس (یونان)، اولگا روئین (سوئد) و فردی وونگ (هنگکنگ).
اعلام جوایز فیپرشی تنها چند ساعت پیش از برگزاری مراسم اصلی اختتامیه جشنواره کن صورت گرفت که در آنجا هم فیل مامور مخفی یکی از نامردهای اصلی دریافت نخل طلایی است.