رضا حائری فیلمساز و کیوریتور که این روزها برنامه نمایش آثار مصطفی فرزانه را در سایت هاشور به صورت رایگان برگزار کرده است به خبرنگار سینمایی صبا درباره علت نمایش آثار این فیلمساز توضیح داد: همیشه دوستانی هستند که از من میپرسند چرا به جای اینکه فیلم بیشتر بسازی، وقت و انرژی خود را صرف نمایش و معرفی فیلمسازانی میکنی که مورد علاقهات هستند و من به شوخی یا جدی پاسخ میدهم نمایش یک فیلم خوب کم از ساخت آن ندارد و به همین دلیل در کنار ساخت فیلم، نمایش آثار سینماگران پیشرو همیشه برای من مساله و دغدغه خاطر بوده و هست.
وی افزود: مثلا چند سال پیش برنامه مرور آثار آلمانی و دیده نشده سهراب شهیدثالث در موزه هنرهای معاصر با نام «نوستالژی برای جای دیگر» را برگزار کردم. در ادامه آن برنامه، نمایش آثار استادان سینمای ایران را همیشه در نظر داشته و دارم.
این فیلمساز با اشاره به جایگاه مصطفی فرزانه مستندساز بیان کرد: آقای فرزانه به نظر من یکی از پیشگامان برجسته سینمای مستند هستند که هم فیلمهایشان، هم آثار قلمیشان و هم کارهای دیگری را که انجام دادهاند باید ببنیم و بشناسیم.
حائری درباره اهمیت جایگاه مصطفی فرزانه اینگونه اظهار کرد: من فکر میکنم اهمیت مصظفی فرزانه را در کتاب «بنبست» که درباره نامههای مرتضی کیوان است، میتوانیم ببینیم. م. فرزانه انسانی است که خیلی بیپرده و بیتعارف سخن میگوید و جزو روشنفکران نادری است که متاسفانه به دلیل محیط فرهنگی تنگ و کوچک ایران و مسایل دیگر، از ایران مهاجرت کردند و نسل من این شانس را پیدا نکرد که این نوع روشنفکران را درست درک کند؛ کسانی مثل شاهرخ مسکوب، فرخ غفاری و سهراب شهیدثالث.
کارگردان مستند «پسران سندباد» درباره پیشبینی استقبال مردم از این نمایش ها بیان کرد: راستش هنوز خیلی به فکر این موضوع نیفتادهام ولی فکر نمیکنم خیلی استقبال عجیبی از نمایش این آثار شود، گرچه کسانی که باید ببینند حتما میبینند. شاید از طرف نسل جدید این استقبال بیشتر باشد، درباره آقای فرزانه کسانی که اهل ادبیات باشند قطعا کنجکاو خواهند بود و استقبال میکنند. برای من مهم است همه ببینند، ولی انتظاری هم ندارم. شما حساب کنید، مگر کتاب در ایران بیشتر از ۵۰۰ نسخه چاپ میشود، وقتی انتشار کتاب و مجلات فرهنگی در این وضعیت دشوار است در همین حد هم باید انتظار داشته باشیم. اکثریت آدمها این روزها بیشتر به دنبال صرف وقت در شبکههای اجتماعی هستند.
این فیلمساز دلیل رایگان بودن برنامه را اینگونه تشریح کرد: خود آقای فرزانه اجازه دادند که فیلمها به دلیل موضوع آنها که درباره میراث فرهنگی و تمدنی ایران است، رایگان به نمایش گذاشته شوند. فیلمخانه ملی ایران هم کپیهایی از این فیلمها داشتند که در صورتی اجازه استفاده از آنها را میدهند که استفاده تجاری نشود. جا دارد بگویم خانم لادن طاهری مدیر فیلمخانه ملی ایران بسیار در این زمینه با ما همکاری کردند. خوشبختانه تیم هاشور هم این مطلب را پذیرفتند و حاضر شدند که فیلمها را به صورت رایگان و بدون هیچ چشمداشتی به نحو بسیار عالیای به نمایش بگذارند.
کارگردان مستند «برای کتابهایم» درباره واکنش مصطفی فرزانه از نمایش فیلمهایش عنوان کرد: هم استقبال کردند و هم خیلی متعجب شدند که بعد از این همه سال برنامهای برای آثار ایشان برگزار میشود.
وی در پایان بیان کرد: در کنار نمایش فیلمها در سایت هاشور، یک ویژهنامه نیز درباره آثار مصطفی فرزانه منتشر شده است که این ویژهنامه با آثاری از محمدرضا اصلانی، سعید عقیقی، همایون امامی و محمد تهامینژاد و همچنین یک گفتگو از بنده در مورد فعالیت حرفهای و سینمایی ایشان در دسترس قرار گرفته است.
فروغ گشتیل
انتهای پیام/
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است