حامد حبیبی نویسنده کتاب «راز پنهان سینما» که به تازگی به همت انتشارات سوره مهر منتشر شده است در گفتگو با خبرنگار ادبیات خبرگزاری صبا درباره ایده تشکیل این کتاب گفت: کار پژوهش کتاب تقریبا یک سال طول کشید. ایده این موضوع به دلیل احساس نیاز به مطالعات بینارشتهای در حوزه سینما و از اندیشه جهانی سازی سینمای ایران آغاز شد و با خود فکر کردم سینما نیاز دارد تا رابطه خود را با علوم دیگر مانند تاریخ، فلسفه، بایولوژی، جامعهشناسی، روانشناسی و… تعریف کند تا گام های جهانی شدن را به راحتی بردارد.
این نویسنده درباره جایگاه سینما و رسانههای تصویری در زندگی امروزه انسانها توضیح داد: امروزه تقریبا نزدیک به ۸۰ درصد اطلاعات ورودی به ذهن انسانها از طریق رسانههای بصری انجام میشود و سینما هم با توجه به امکاناتی که دارد نقش ویژهای در زندگی انسانها ایفا میکند. در این کتاب، عملکرد سینما را به هیپنوتیزم تشبیه کردهایم و بررسی میشود که این جنبههای اعجازآمیز سینما در ذهن و روان فردی، اجتماعی و تاریخی ما چه تاثیری دارد.
او ادامه داد: مخاطب سینما یک نفر است اما وقتی این افراد کنار هم قرار میگیرند، ذهن اجتماعی شکل میگیرد و بعد این تاثیرات سینما بر ذهن اجتماعی میتواند تاریخ را هم تحتتاثیر خود قرار دهد.
نویسنده کتاب «راز پنهان سینما» با اشاره به اینکه سینما یکی از ابزارهای پیشرو در هر فرهنگ است، عنوان کرد: ادعای گزافی نیست اگر بگوییم امروزه هیچ فرهنگی بدون توجه به سینما نمیتواند خود را تثبیت، تحکیم و ماندگار کند و هیچ تمدنی بدون سینما شانس نفوذ و گسترش نخواهد داشت. جایگاه سینما در فرهنگ راهبردی هر کشور در جابجا کردن قواعد حاکم بر دیپلماسی فرهنگی ملتها و دولتها است. گاهی صورت این معادله دیده می شود مانند اینکه فیلمی در سینمای ایران ساخته شود و ما شاهد پخش آن در صفحه نمایشگر خانگی یک شهروند آمریکایی یا اروپایی باشیم اما عمق این تاثیرات فرهنگی را جای دیگر باید جستجو کرد.
او درباره جنبههای بایودیپلماسی سینما اظهار کرد: در کتاب، فراتر از دیپلماسی سینما به بایودیپلماسی فرهنگی هم پرداختهایم یعنی سینما از جنبههای بایولوژیکی در دیپلماسی چه حرفی برای گفتن دارد. تاثیری که فیلمهای سینمایی و دادههای تصویری میتوانند در شبکههای نورونی هویت انسانها داشته باشند منجربه تغییر هویت فرد، جامعه یا حتی تغییر هویت و ماهیت تاریخی جوامع شود بنابراین سینما میتواند به عنوان پیشران حرکتی یک جامعه و تمدن مطرح باشد.
این پژوهشگر افزود: اگر ما بخواهیم تمدن نوین خود را در دنیا مطرح کنیم بهترین ابزار ترویج و تبلیغ آن سینما است. در این صورت بهطور مثال فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی در جهان به خوبی شناخته میشود و ما تنها مورد تهاجم فرهنگی قرار نمیگیریم بلکه در تعامل سازنده با دنیا به تبادل فرهنگی و زبده گزینی میرسیم.
حبیبی در پایان با ابراز امید از تشکیل تمدنی نوین در عالم انسانی، از سینماگران خواست تا در ترویج گفتمان کتاب «راز پنهان سینما» کمک کنند و بیان کرد: امیدوارم سینماگران ما توجه خود را به حوزه دیپلماسی سینما و جهانی شدن معطوف کنند و نقش سینما را در تحقق این امر کم رنگ نبینند و فرارشتهای به موضوع نگاه کنند. جایگاه سینمای ایران بالاتر از جایگاه فعلی است و ما با برنامهریزی دقیق میتوانیم در چشم اندازی نزدیک جایگاه بینالمللی خود را در سینمای جهان ارتقا داده و اندیشه جهانی شدن سینمای ایران را تحقق بخشیم.
ندا زنگینه
انتهای پیام/
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است