به گزارش خبرنگار ادبیات خبرگزاری صبا، کتاب «شکلگیری سرمایهداری هیجانی: در نقد صنعت روانکاوی» نوشته ایوا ایلونز با ترجمه روژان مظفری به همت نشر نگاه به چاپ رسید.
در قسمت پشت جلد این کتاب میخوانیم: «روانشناسان دست به کار شدهاند تا کارگران و هر مراجعی را بهقاعده کنند. دیگر در هر چیزی پای روانشناس در کار است، چه در بهرهوری و انضباط و چه در بهنجار کردن سوژه. هر آنچه پیشتر بازجویی به شمار میآمد اکنون رنگ مصاحبه و پرسشنامه روانشناسانه به خود گرفته است. از مدیر کارخانه تا مجری برنامههای تاک شوو، سایتهای انتخاب همسر و… همگی آب به آسیابی واحد میریزند: سرمایهداری.
سرمایهداری هیجانی با تقسیمبندی سوژهها و مفاهیم همتنگ هیجان دست به خلق انسانهایی زده که دایم باید خود را در قبال سیستم بهنجار کنند. با ابهام فزاینده در تعریف آرمان سلامت، به هرگونه رفتاری میتوان برچسب «نابهنجار»، «بیمار» یا «روان نژند» زد. فضای مجازی را نیز باید به این ماتریس افزود. به راستی در چه جهانی زندگی میکنیم؟ دنبال چه میگردیم و چرا هر بار از این جستوجو بیشتر ناامید میشویم؟»
در بخشی از فصل اول کتاب به نام «ظهور انسان احساسورز» آمده است: «جامعهشناسان از دیرباز مدرنیته را برحسب پیدایش سرمایهداری، ظهور نهادهای سیاسی دموکراتیک یا نیروهای اخلاقی ایده فردگرایی تصویر کردهاند، اما به این واقعیت توجه چندانی نکردهاند که همراه با مفاهیم آشنای ارزش اضافی، بهرهکشی، عقلانی شدن، افسونزدایی یا تقسیم کار، اکثر کلانروایتهای جامعهشناختی از مدرنیته، داستان دیگری را نیز در بر میگیرد که اغلب کمتر محل اعتنا بوده است: یعنی توصیفها یا روایتهای پیدایش و تکوین مدرنیته بر حسب هیجانات.
چند نمونه درخشان اما بهظاهر بیاهمیت را میتوان در اینجا ذکر کرد: هسته نظری اخلاق پروتستانی وبر درباره نقش هیجانات در کنش اقتصادی است، زیرا کنش اقتصادی اضطرابی است که الوهیتی انکارناپذیر آن را برمیانگیزد و در قلب کنش دیوانهوار سرمایهدار کارآفرین قرار دارد. ازخودبیگانگی به نزد مارکس، که در توضیح رابطه کارگر با فرایند کار و محصول نیروی کار بسیار مهم بود، فحوای هیجانی شدیدی داشت، همانند وقتی که مارکس، در دستنوشتههای فلسفی و اقتصادی، درباره کار بیگانه چون فقدان واقعیت یا، به گفته او، از دست دادن پیوند با شی بحث میکند.»
کتاب «شکلگیری سرمایهداری هیجانی» در نوبت چاپ اول با ۱۸۴ صفحه و قیمت ۴۷ هزار تومان روانه بازار کتاب شد.
انتهای پیام/
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است