کتاب«بیمنطقیهای هر روز ما» نوشتهی دن آریلی و با ترجمهی الناز اعلم در نشر «شباهنگ»، منتشر شده است.
در زندگی وقتی پای انتخاب به میان میآید، تصور ما این است که با اختیار عمل میکنیم؛ فکر میکنیم که انتخاب ما هوشمندانه و منطقی است. آیا واقعاً همینطور است؟
دن آریلی متخصص اقتصاد رفتاری در انیستیو تکنولوژی ماساچوست (MIT) در یک رشته آزمایشهای روشنگرانه و اغلب حیرتانگیز، فرضیات عام در مورد بنیاد عقلانی رفتارهای ما را مردود میشمارد. آریلی تجربیات روزمره را با شیوهای جدید از تحقیقات درهم میآمیزد و نشان میدهد که چگونه توانایی استدلال عقلانی ما توسط انتظارات، احساسات، هنجارهای اجتماعی و سایر نیروهای نامرئی و ظاهراً غیر منطقی از مسیر خود منحرف میشود.
آریلی آشکار میکند که نه تنها هر روز خطاهای ساده و بس حیرتانگیزی انجام میدهیم، بلکه اشتباهات یکسان را تکرار میکنیم. مدام در حال پرداخت اضافی، ناچیز شمردن مشکلات و وقتکشی هستیم. قادر به درک اثر شگرف احساسات برخواستههای خود نیستیم و برای داشتههای قبلی خود ارزشی بیش از حد قائلیم. با این وجود، این رفتارهای گمراه کننده نه تصادفی هستند و نه بیمعنا.
این رفتارها ضابطهمند و قابل پیشبینی غیرمنطقی میسازند. آریلی شرح میدهدکه برای تصمیم درستتر- از نوشیدن قهوه تا کاهش وزن و از خرید اتومبیل تا گزینش همسر دلخواه، چگونه الگوهای سازمانیافتهی اندیشه را نادیده بگیریم. بیمنطقیهای هر روز ما روش مراوده ما با جهان پیرامون را تغییر خواهد داد-هر بار با یک تصمیم پیش پا افتاده.