رضا شالبافان مدیر انتشارات مهر و دل در گفتگو با خبرنگار ادبیات صبا با تاکید بر کمبود و گرانی کاغذ گفت: متاسفانه وضعیت کاغذ در کشور ما مانند سایر اقلام، وابسته به وضعیت نامناسب اقتصادی و مدام در حال گران شدن است و گاه حتی گونه خاصی از کاغذ کمیاب میشود و همه اینها بر وضعیت نشر کشور تاثیر مخرب میگذارد. حتی اگر یارانه دولتی کاغذ هم برای انتشارات در نظر بگیرند مطمئنا مبلغ ناچیزی خواهد بود.
او با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا از دو جنبه ضربه مهلکی به صنعت نشر کشور وارد کرده است، تشریح کرد: از تاثیرات مخرب ویروس کرونا بر صنعت نشر؛ یکی برگزار نشدن حضوری نمایشگاه کتاب است که بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد فروش سالانه انتشارات در همین نمایشگاهها صورت میگرفت و دیگری وضعیت نامناسب سفره مردم است. زمانی که سفره ملت کوچکتر باشد، نخستین چیزی که از آن حذف میشود کالاهای لوکس و فرهنگی است. مردم نمیتوانند غذا نخورند اما میتوانند کتاب نخوانند. همین مطلب هم باعث میشود وضعیت صنعت نشر در شرایط سخت، خرابتر از سایر صنایع شود.
شالبافان درباره حمایتهای دولتی از ناشران عنوان کرد: در چنین شرایطی وظیفه دولتهاست که از صنایع فرهنگی کشور حمایت بیشتری کنند. مدام فریاد میزنیم که سرانه مطالعه کتاب در کشور فاجعهآمیز است ولی برای بهبود شرایط چه کار کردیم؟ حمایت بسیار ناچیزی از صنعت نشر میشود. سهمیه کاغذ انتشارات آنقدر اندک است که حالت «پول تو جیبی» دارد و اصلا نمیتوان نامش را بسته حمایتی گذاشت. در شرایط سخت ناشی از ویروس کرونا، دولت خرید کتاب از ناشران را بسیار کاهش داد و همان پول را هم بعد از مدتها پرداخت میکند. به جرات میتوانم بگویم دولت هیچ کمکی به صنعت نشر نمیکند و حمایتها فقط برای بخش خاصی است.
این ناشر با بیان مشکلات نمایشگاه مجازی کتاب تهران اظهار کرد: اگر دور دوم نمایشگاه مجازی کتاب با همان مشکلات و سازوکارهای دور قبل برگزار شود اصلا کمککننده نخواهد بود. البته این طبیعیست که هر کاری در آغاز با مشکلاتی همراه است که به مرور زمان برطرف میشود. در دور اول نمایشگاه مجازی کتاب پهنای باند سایت پاسخگوی مراجعهکنندگان نبود، ناشران و حتی اداره پست به خوبی توجیه نبودند و… که امیدواریم به مرور زمان این مشکلات حل شوند، اما مشکل اساسی جای دیگریست و اینکه نمایشگاه مجازی کتاب نمیتواند جایگزین نمایشگاه حضوری باشد.
شالبافان در پایان با اظهار ناامیدی از نتیجه نمایشگاه مجازی کتاب تهران خاطرنشان کرد: نمایشگاه کتاب تهران تنها یک نمایشگاه و فروشگاه نبوده و نیست بلکه نمایشگاه کتاب تهران فراتر از این حرفها است. نمایشگاه کتاب تهران بزرگترین رخداد فرهنگی کشور و محل گردآمدن فرهنگ و هنر و ادب سالانه کشور است. نمایشگاه کتاب تهران ویترین و تابلوی وضعیت فرهنگی-ادبی کشور در سال قبل از خود است، نشستهایی که در حاشیه این نمایشگاه برگزار میشود، چه نشستهای رسمی و چه غیررسمی و شخصی و حتی خانگی، نمایشگاه کتاب تهران را فراتر از رخداد خرید کتاب کرده است و نمایشگاه مجازی به هیچ عنوان نمیتواند جایگزین آن باشد، به طور مثال فروش انتشارات در نمایشگاه مجازی کتاب یک دهم نمایشگاه حضوری بود. من به شخصه، هیچ امیدی به نمایشگاه مجازی ندارم.
ندا زنگینه
انتهای پیام/
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است