به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری صبا، صبح امروز یکشنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ نشست رسانهای سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران با حضور مهدی آذرپندار مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر جشنواره سی و نهم برگزار شد.
مهدی آذرپندار دبیر این دوره از جشنواره در ابتدای این مراسم ضمن خیرمقدم گفت: خودم را همچنان رسانهای و مطبوعاتی میدانم و خود را در کنار شما میدانم. با تاکید سازمان سینمایی و اعلام انتصاب زودتر از دورههای گذشته امورات جشنواره را آغاز کردیم. این جشنواره بینالمللیترین جشنواره کشور است و تلاش کردیم با ترتیب جلساتی که از سال گذشته آغاز شد، تصمیمگیریهایی درباره زمان و مکان انجام و مشخص شد که جشنواره در ۲۷ مهر تا ۲ آبان برگزار خواهد شد.
فراخوان را زودتر از قبل اعلام کردیم
مدیرعامل انجمن سینمایی جوانان ایران با اشاره به فراخوان بیان کرد: در بحث فراخوان سیاست کلی خود را اعلام کردیم که در سند تحول انجمن هم روی آن تمرکز کردیم که توجه به تنوع در ژانرهاست و در فراخوان جشنواره نیز به آن اشاره کردیم.
وی ادامه داد: اولویت ما استاندارد بودن و در قالب ژانرها بودن است. فصل تراکم تولید از فروردین تا مردادماه است و قبل از رسیدن به این تاریخ و از اسفندماه این موارد را اعلام کردیم تا شاید در ساخت هم جریانسازی اتفاق بیفتد.
به گفته وی، امسال در ۲۸ فروردین سایت برای دریافت آثار باز شد و تا ۵ مرداد این مهلت وجود داشت و این مهلت به درخواست خود بدنه فیلم کوتاه تمدید نشد و فیلمی خارج از زمان مقرر پذیرفته نشده است.
آذرپندار افزود: درنهایت با افزایش آثار در حوزههای داخلی مواجه بودیم. ۱۹۹۶ اثر ثبت شده در بخش داخلی،بخش داستانی ۱۳۶۴ اثر، مستند کوتاه ۲۶۱ اثر، تجربی ۲۶۴ اثر،پویانمایی ۱۰۷ اثر داشتهایم.
دبیر این دوره از جشنواره مطرح کرد: در بخش بینالملل نیز ۵۰۱۲ اثر ثبتنامی از ۱۳۱ کشور جهان داشتیم که عدد قابل توجهی است. فرانسه با ۵۰۲ اثر، اسپانیا ۴۰۵ اثر بیشترین اثر را دارند. در این دوره ۲۵ فیلم کوتاه داریم که در جشنوارههای رده الف از جمله کن، ونیز و برلین حضور داشتند.
وی افزود: بازبینی و انتخاب از بین این همه اثر خوب بسیار سخت و درعین حال لذتبخش است که نتایج آن در زمان مشخص اعلام خواهد شد.
در حوزه داخلی کار هیات انتخاب و بازبینی فیلمها شروع شده است
آذرپندار درباره ترکیب شرکت کنندههای بخش داخلی جشنواره گفت: ترکیب شرکت کنندههای داخلی ۳۰ درصد متعلق به تهران و ۷۰ درصد مربوط به سایر استانها و شهرستانها است.
مهدی آذرپندار باتوجه به حضور ژانرهای مختلف فیلم در جشنواره این دوره توضیح داد: فیلمهای متفاوت در ژانرهای مختلف در جشنواره وجود دارند که همه از کیفیت بالایی برخوردار هستند. هفت ژانر را برای سرمایهگذاری اعلام کردیم که به صراحت عرض میکنم که در ۵ ژانر نمایندههای جدی و باکیفیت در جشنواره داریم. شعار جشنواره تنوع بوده و تلاش شده است تا برای رسیدن به این امر سختگیرانهتر برخورد کنیم.
هیات مشاوران حذف شد/ هیات انتخاب برگشت
وی ادامه داد: برخلاف دوره قبل که هیات مشاوران وجود داشت، در این دوره هیات انتخاب خواهیم داشت که از استقلال کامل برخوردار هستند.
نکتههایی به هیات انتخاب بنابر حساسیتها گفته شده است
دبیر جشنواره درباره حساسیتهای موجود و نکتههای مطرح شده به هیات انتخاب گفت: به عنوان نمونه به هیات انتخاب بیان شد تا در مورد آثار تقلیدی سختگیری کنند، نکته دوم رویکرد جشنواره را که توجه به ژانرهاست نیز بیان کردیم. مضامین ممنوعه نیز از دیگر موارد ذکر شده است، اقلیتهای جنسی، دگرباشها و… را نمیتوانیم و نمیخواهیم که در جشنوارهها داشته باشیم. همچنین درخواست کردیم تا به خشونت درباره کودکان نیز حساسیت بیشتری داشته باشند.
در بخش دیگر نشست رسانهای سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، آذرپندار درباره اسپانسر و محل برگزاری جشنواره توضیح داد: در حوزه اسپانسرها باید بگویم که جشنواره امسال قطعا در ایران مال برگزار نمیشود. دلیلش هم صرفا حواشی سال گذشته نیست. خیلی از بچههای فیلم کوتاه دانشجو هستند و اقتصاد فیلم کوتاه نحیف است، بنابراین اصلا رفت و آمد به جایی مثل ایران مال محل بحث و ابهام بوده است. همچنین در دوره گذشته کمی این ماجرا را داشتیم که جشنواره خلوتتر بود. توجه ویژه ما این است که جشنواره را در جایی برگزار کنیم که امکان دسترسی راحت داشته باشد. شاید سازمان سینمایی بخواهد جایی را بهعنوان متمرکز برای برگزاری جشنوارهها داشته باشد، در حوزه سایر اسپانسرها حساسیت این چنینی نداریم، مذاکرات خوبی هم شده است که امیدواریم به نتیجه برسیم.
وی درباره جوایز جنبی نیز بیان کرد: این جوایز حذف نشدهاند و حتی در برخی رشتهها پررنگ شده است. ما این را به برخی مشاغل فنی اختصاص دادیم تا رویکرد جشنواره فقط تربیت کارگردان نباشد. برخی نهادها و سازمانها علاقهمند هستند به بهترین فیلم خود جایزه بدهند. این ظرفیت وجود دارد که چنین جوایزی بدهیم به گونهای که اختتامیه ما را تحتالشعاع قرار ندهد و روز قبل از جشنواره آن را ارائه کنیم، البته در روز اختتامیه کلیپی از این موضوع پخش میشود. این موضوع به نفع جامعه فیلم کوتاه است که فیلمها از این طریق حمایت مالی شوند. ما از هر بخش و سازمانی که از این حوزه حمایت کند، استقبال میکنیم به شرطی که خواستههای آنها بیش از حد معمول نباشد و ترجیح میدهیم زیر بارش نرویم.
در ادامه دبیر جشنواره با بیان اینکه بخش ویژهای در جشنواره وجود نخواهد داشت، گفت: ما جشنواره قدیمی ژیار را داریم که رویداد مهمی است به ویژه اینکه در سالهای اخیر رقبایی از کردستان عراق پیدا شدهاند اما ما مرجعیت داریم. جشنواره نماز و نیایش دومین جشنواره باسابقه ماست که مذاکراتی برای برگزاری مجدد آنها داریم که البته شاید به امسال نرسد، درنتیجه سه جشنواره منطقهای و جشنواره ژیار چهار رویداد ماست که روی آنها تمرکز داریم.
حضور فیلمهای سیاسی در جشنواره
آذرپندار درباره حضور فیلمهای سیاسی در جشنواره مطرح کرد: برخی چیزها اعلامی نیست بلکه اعمالی است. شما اصلا با تعداد زیادی فیلم که فضای سیاسی داشته باشند، مواجه نیستید. مساله ما این است که چرا درباره دگرباشی جنسی فیلمهای متعدد داریم، اما مثلا در حوزه عدالت آموزشی و کارگری فیلمی نمیبینید؟ به هر حال این جشنوارهها تمام میشود اما قرار نیست من و جشنواره فیلم کوتاه تهران در حوزه دگرباشی بخشی از این موج باشیم.
دبیر جشنواره بیان کرد: واقعا امیدواریم جشنواره امسال شلوغ باشد. بلیت فروشی را مجدد خواهیم داشت و باکسبندی و چینش فیلمها را با دقت بیشتری انجام خواهیم داد تا از شلوغی زیاد جلوگیری کنیم، اما در کل باید این را مطرح کرد که سینمای مناسب و استاندارد برای جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه نداریم.
آذرپندار درباره سانسور و اعتراض احتمالی فیلمسازان نیز توضیح داد: باز تکرار میکنم که در حوزه خط قرمزهای اخلاقی بستهتر رفتار خواهم کرد و از گفتن این مطلب ترسی ندارم.
وی ادامه داد: فیلمهای داخلی در اواخر شهریور به جمعبندی نهایی میرسند اما در کل در نظارت و ارزشیابی به یک سازوکار معین و مشخص رسیدهایم و امیدواریم برای سلایق مختلف اثر وجود داشته باشد، اما اینکه اعتراضی صورت نگیرد، تقریبا غیرممکن است.
دبیر جشنواره درباره بحثهای دوره گذشته جشنواره و دفاع از سیدصادق موسوی توضیح داد: در دفاع از برادر خود آقای موسوی و هجمههای پیش آمده در دوره قبل باید بگویم، نگاهی به جشن ایسفا بیندازید. ببینید چه فیلمهایی کاندید شدند و جایزه گرفتند و آنها را با فیلمهای دوره گذشته جشنواره فیلم کوتاه تهران مقایسه کنید. گفتند تعداد زیادی از آثار حذف شدند. چرا این فیلمها در ایسفا یا جاهای دیگر نیستند؟ دلیل ساده این است که یا کیفیت پایینی داشتند یا در رقابت با سایر آثار کنار گذاشته شدند. منکر بحث ممیزی نیستم اما کمتر از چیزی است که گفته میشود.
وی درباره نشستهای سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران نیز مطرح کرد: ۲۰ نشست حول محور ژانر خواهیم داشت که توسط آقای اسماعیلی درحال پیگیری است.
دبیر جشنواره درباره اعمال سلیقه دبیر در آثار پذیرفته شده نیز بیان کرد: سلیقه من در انتخاب اعضای هیات انتخاب است و بیشتر از این نخواهد بود و اعضا استقلال کامل دارند. تحمل جابهجا شدن خطوط قرمز را نداریم که مفصل به آن پرداختیم و گفته شد اما در حوزههای دیگر این انعطاف وجود داشته و اجازه دهید با دیدن آثار خودتان قضاوت کنید.
آذرپندار درباره توجه برخی از فیلمسازان به جشنوارههای خارجی توضیح داد: متاسفانه ناباوری به این سرمایه ملی وجود دارد. باید بدانیم که حقیقتا این جشنواره جزو صد جشنواره برتر دنیاست.
وی افزود: پاتوق فیلمها درحال برگزاریست اما برای گرفتن سینماها مشکل وجود دارد و بعضی از سالنها کیفیت خوبی ندارند، اما باور دارم که اگر مشکل عرضه فیلم کوتاه در شهرستانها برطرف شود و نیاز آنها به دیده شدن رفع شود، سکه برخی از جشنوارههای دنیا از رونق خواهد افتاد.
سازمان سینمایی اجازه بدهد گزارش مالی میدهیم
مهدی آذرپندار درباره گزارش عملکرد و شفافیت مالی انجمن سینمای جوانان بیان کرد: من در دسترس رسانهها هستم. گزارش عملکرد دادن به رسانهها کار درستی نیست اما در حوزه مالی هم اگر سازمان سینمایی اجازه بدهد حتما گزارش را ارائه میکنیم. درباره جشنواره سال گذشته هم من نباید پاسخگو باشم اما در آنجا هم سواستفاده نشده است. آن جشنواره با سه میلیارد و هفتصد میلیون تومان برگزار شد و بخش مربوط به سالنهای ایرانمال و غذا همان موضوع اسپانسر بوده که رایگان درآمده است. امسال اما حتما جشنواره با عدد بالاتری برگزار خواهد شد. یکی از گرفتاریهای همه سازمانهای تابعه این است که چیزی به عنوان بودجه پشتیبانی وجود ندارد و بودجهای که به عنوان عدد تولیدی داده میشود، شامل همه موضوعات است و خالص صرف تولید نمیشود اما طی گفتگوهایی که با سازمان سینمایی داشتهایم قرار شده است امسال عددها واقعیتر شود.
وی در توضیح فیلمی که به اسکار معرفی خواهد شد، تصریح کرد: بیان عبارت معرفی فیلم ایرانی به اسکار درست نیست، در حقیقت فیلمی که در بخش بینالملل برگزیده شود به اسکار معرفی خواهد شد. برای همین است که از کشورهای مختلف نیز در این بخش شرکت میکنند تا در صورت برگزیده شدن به اسکار راه پیدا کنند.
در پایان این نشست مهدی آذرپندار گفت: «برگ زرین» عنوان دقیق جایزه این جشنواره است که متاسفانه این عنوان مورد غفلت قرار گرفته است. امیدواریم طوری رفتار و خبررسانی شود تا جایزه این جشنواره را نیز با عنوان برگ زرین بشناسند.
در نهایت با گرامیداشت یاد و خاطره بابک برزویه عکاس که در روزهای گذشته چشم از جهان بست، نشست رسانهای سی و نهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به پایان رسید.
انتهای پیام/
There are no comments yet