ما رسمهای زیادی در ایران داریم و برای برخی از آنها جشن میگیریم و به همدیگر پیام تبریک ارسال میکنیم. اما شاید خیلی دربارهی آن روز یا شب فرخنده که برایاش جشن میگیریم؛ اطلاعات زیادی نداشته باشیم.
در این بخش از پیشنهاد و معرفی کتاب، به سراغ کتابِ «نوروز آیین صلح و زندگی» رفتهایم. این کتاب که با این عنوان نیز شناخته میشود؛ (مجموعه مقالات همایش ملی نوروز، میراث صلح) آگاهیهای جذابی دربارهی «نوروز» و این رسم کهن ایرانی به ما میدهد.
در بخشی از این کتاب آمده است:
آیین نوروز در دورهی ساسانی با شکوه و عظمت خاصی برگزار میشد که از آن اطلاعات نسبتاً زیادی هم در متون پهلوی و هم در آثار دورهی اسلامی در دست است. برای نمونه رسالهای به زبان پهلوی به نام ماه فروردین روز خرداد وجود دارد که در آن به روز خرداد در فروردینماه پرداخته و توضیح داده است که این روز را نوروز خردادی یا نوروز خاصه میگفتند و بسیار گرامی میداشتند.
اصطلاحات دیگری مثل نوروز بزرگ در ششمین روز فروردین، نوروز کوچک، خوان نوروزی، هفت صنف، جشن آبریزان و غیره بر اساس متون پهلوی و عربی اوایل اسلامی در این نوشتار بررسی شدهاند.
بابلیان قدیم و یزیدیان روز اول بهار را جشن میگرفتند و آن را جشن سال نو میگفتند. در بابل، این جشن را «زگموک» میگفتند و خدای بزرگ، «مردوک» را میستودند. نقطهی اشتراک دیگری که یزیدیان با بابلیها در جشن سال نو دارند این است که در این روز، برای روان درگذشتگان، گوشت میان فقیران تقسیم میکنند و زنان سه روز مانده به پایان سال، بر سر گورها خوراک میبرند.
این کتاب به کوشش سمیه کریمی به رشتهی تحریر در آمده و انتشارات «ارس» آن را منتشر کرده است؛ همچنین کتاب صوتی این اثر را نشر «جیحون» تهیه و عرضه کرده است.
There are no comments yet